LA LLUM A L’ARQUITECTURA INTERIOR

L’arquitectura interior necessita una il·luminació correcte

Com il·luminar bé les zones de treball en el disseny i l’arquitectura interior

Avui tractarem el tema de la llum i com l’home ha buscat solucions per il·luminar estancies de l’arquitectura interior.

El color, les ombres, els volums i les textures són visibles gràcies a la llum, que de forma natural procedeix gairebé íntegrament del sol i mentre que tots els éssers vius l’aprofiten per viure, l’ésser humà fins i tot és capaç de fabricar-la. El foc ens va permetre allargar els dies, després espelmes i llums d’oli, i finalment l’electricitat.
llum - espais - interiorisme a Barcelona
L’electricitat es transforma en llum al fer-la passar per un filament, però també elcalor, el qual es dissipa i obliga a utilitzar molta quantitat d’energia per la llum que s’obté. I l’energia és un dels principals focus d’emissions de CO2 pel que en ple segle XXI i enmig de l’emergència ambiental que vivim, la bombeta convencional tenia els seus dies cocntados. A partir del 2009, la seva substitució per alternatives de baix consum és un fet, a dia d’avui és difícil trobar estades il·luminades per incandescència.

Així doncs, s’ha promocionat l’ús de tecnologies de baix consum com els llums flourescentes compacatas CFL, conegudes des de fa més de cent anys, i gràcies al desenvolupament tecnològic s’han pogut solucionar els problemes de parpelleig, problema important en zones de treball de la arquitectura interior, i d’artificialitat del color que la caracteritzaven, aconseguint llums acceptables en el funcional i eficients en l’energètic.

En canvi, el vapor de mercuri que permetia el seu baix consum, principal virtut, ha estat la seva major handicap i el causant del seu certificat de defunció, previst per al 2020 segons el Protocol de Minamata signat el 2013 per 140 països, entre els quals s’inclou Espanya. El mercuri és un potent neurotòxic i el bulb de vidre que el conté és massa delicat per garantir, la seguretat mínima exigida a qualsevol producte. I és que en l’avanç cap a una societat més sostenible, ecoeficiència no pot estar renyida amb la salut.

No obstant això els leds estan basats en la electroluminescència produïda per díodes sense perills per a la salut durant el seu ús. Ningú pot assegurar que sigui la tecnologia definitiva, però a dia d’avui és el protagonista amb més futur a nivell d’il·luminació artificial.

Si bé van néixer com petites “boletes” de colors freds que distorsionaven la realitat, en l’actualitat ja podem tenir focus a un preu competitiu amb un CRI (Índex de Reproducció Cromàtica) que s’acosta al sol de migdia, considerant com l’ideal.

Pel que fa a durabilitat, si la seva instal·lació i ús són correctes aconsegueix la major vida útil. I si parlem de versatilitat i possibilitats i possibilitats de disseny, no té competència. Focus, tires, panells i una infinitat d formats que sorgeixen cada dia ia un preu cada vegada menor, converteixen el led en líder indiscutible per al disseny de lluminàries i instal·lacions. És amb aquests productes on el disseny interior obté uns resultats sorprenents.

En el següent article seguirem explicant més sobre el món de l’arquitectura interior i tots els seus secrets.

També et pot interessar llegir aquest article sobre:

ELS DETALLS MÉS FUNCIONALS PER UNA BONA DISTRIBUCIÓ EN LES REFORMES I ELS PROJECTES DE DECORACIÓ D’INTERIORS. Tercera part.

Ens pots visitar a www.barcelonainteriorstudio.cat i també estem en www.barcelonainteriorstudio.es on pots llegir aquest article en castellà aquí.

Pots demanar un projecte, informació sobre preus i materials per al disseny d’interiors contactant al següent enllaç: Contacte.